Otcom roka sa stal S. Lettrich, ktorý sa staral o onkologicky chorého syna

15.06.2012 Bratislava

Bratislava 15. júna (TASR) – Výsledky 22. ročníka celoslovenskej ankety Otec roka dnes slávnostne vyhlásili v bratislavskom Zičiho paláci. Stal sa ním Stanislav Lettrich z Dubového pri Turčianskych Tepliciach. Putovné žezlo – dreveného koníka - mu odovzdal minuloročný víťaz Rastislav Vitéz z Košíc.

Nový Otec roka bol tipom relácie TV Markíza Modré z neba. Súd po rozvode pánovi Lettrichovi zveril do výchovy syna, ktorý sa pred dvomi rokmi stal onkologickým pacientom. Obetavo sa sám staral o syna do posledných chvíľ jeho života. Zanechal aj stavbárske povolanie a stal sa opatrovateľom. So synom prežil v nemocnici rok. Pätnásťročný Jakub v nedeľu 10. júna svoj boj o život prehral.

Medzi ďalšími nominovanými bol Pavol Režo z Preselian, ktorý nedávno prišiel pri autohavárii o manželku a zostal sám so štyrmi deťmi. Otec zo všetkých síl bojuje, aby postavil na nohy 12-ročného syna, ktorý pri tejto havárii utrpel ťažké zranenie.

Michal Ondrejčák z Prešova je mladý, moderný otec, ktorý miluje nielen svoje štyri, ale aj iné deti a dokáže sa o ne starať rovnako dobre ako jeho manželka.

Ďalším kandidátom bol Vladimír Lieskovský z Dolného Moštenca, ktorý má dve deti, z nich mladšie je zdravotne postihnuté. Svojej manželke je v starostlivosti o syna veľkou oporou.

Nominovaným bol aj Ladislav Miklóš z Malého Horeša, ktorý pred dvomi rokmi ovdovel a odvtedy sa sám stará o štyri deti. Doma má 18-ročného syna a 14-ročné trojčatá, z ktorých jedno je sluchovo postihnuté. Každý týždeň ho preto vozí do špeciálnej školy. Okrem toho sa stará aj o svojho 82-ročného otca.

Svoje návrhy na Otca roka posielali do redakcie časopisu Slovenka sami čitatelia. Týždenník odštartoval anketu koncom decembra minulého roka a napísať o výnimočnom otcovi mohli čitatelia do 10. mája. Redakcia potom vybrala spomedzi týchto návrhov štyroch otcov, piatym bol nominant TV Markíza.

"Poslanie rodiny ako keby sa strácalo, má menšiu hodnotu ako v minulosti. Preto je pre mňa cťou sa dnes s výnimočnými otcami zoznámiť," povedala na dnešnom vyhlásení výsledkov Mária Reháková zo STAR Production. Najlepším otcom dnes zahral akordeonista Michal Červienka či skupina Lojzo. Podujatie moderovala Katarína Brychtová a záštitu nad ním prevzala starostka Starého Mesta Táňa Rosová.

Najstaršiu časopiseckú anketu na Slovensku každoročne organizuje týždenník Slovenka. Jej výsledky vždy slávnostne vyhlasujú pred Dňom otcov, ktorý je tento rok 17. júna. Prvý raz ju časopis vyhlásil v roku 1991. Odvtedy Slovensko spoznalo 21 nositeľov tohto titulu, okrem nich aj desiatky príbehov a výnimočných otcov.
 

Vyberte región